Alle GazonTips
Viltlaag in uw gazon: hoe pakt u dit aan?
We zien het regelmatig terug in een gazon: geel/bruine plekken die ontstaan binnen een mooie groene grasmat. Dit wordt een viltlaag genoemd. Een viltlaag is als het ware een laag in uw gazon waarin organisch afval van uw gazon zich heeft opgehoopt. Denk hierbij aan afgestorven planten, stengels, wortels en dood gras. Een viltlaag verpest het aanzien van uw gazon aangezien dit op verschillende plekken kan ontstaan. In een matige hoeveelheid is vilt nuttig, in een laag van ruim een centimeter bijvoorbeeld, omdat de verdamping vanuit het oppervlak erdoor vermindert. Het werkt als mulchlaag. Het geeft ook veerkracht aan de graszoden en beschermt min of meer tegen slijtage.
De viltlaag kan echter te dik worden en dan verhinderen dat vocht binnendringt. Dat kan zover gaan dat water alleen na langdurige regenval of intensief sproeien tot de grond doordringt. Ook voeding kan dan niet in de grond doordringen. In een zachte, natte herfst kan het vilt verzadigd worden met water. Dan verslechtert zowel de drainage als de beluchting, wat het uitbreken van ziekten kan bevorderen. Gelukkig zijn er echter manier om de viltlaag te verwijderen, en zelfs te voorkomen!
Viltlaag voorkomen
U kunt een viltlaag in uw gazon in eerste instantie voorkomen door uw graszoden routinematig licht door te harken en maairesten weg te harken. Dit zal in de meeste gevallen de vorming van zo’n dikke viltlaag voorkomen.
Daarnaast kunt u de pH waarde van de grond controleren. Als de pH van de grond aan de lage kant is, kunt u elk jaar in de herfst een laagje goede tuinaarde strooien – de aarde vermengt zich met het vilt en dat verhoogt de snelheid waarmee het verteert. Vilt kan bijzonder lastig worden op erg zure grond of op natte grond omdat het onder die omstandigheden langzamer verteert. Als de grond ondanks grondige beluchting van het gazon toch te nat blijft, moet u voor een drainagesysteem zorgen.
Als de pH van de grond 5,5-6 bedraagt, wat de beste pH voor gazons is, kunt u in de winter een klein beetje kalk geven. Hierdoor wordt de pH iets verhoogd, wat de activiteit van micro-organismen vergroot en het verteren van het vilt bevordert. Ook de groei van de grasmat wordt erdoor bevorderd. U moet de kalk echter voorzichtig toepassen, omdat teveel kalk de kwaliteit van de grasmat negatief beïnvloedt. De hoeveelheid kalk die nodig is hangt af van de pH waarde en het type ondergrond.
Om de pH waarde van de grond een bepaalde verhoging te geven, is er op kleigrond meer kalk nodig dan op zand grond. Geef alleen kalk als onderzoek heeft aangetoond dat het nodig is. Als er enige twijfel bestaat aan de gewenste hoeveelheid kunt u beter maar heel weinig geven, bijvoorbeeld 60 g per m’ op lichte, zandige grond en 120 g per m2 op klei. Vraag zo mogelijk deskundig advies, ook wat het type kalk betreft.
Een viltlaag verwijderen
Heeft u een viltlaag in uw gazon niet kunnen voorkomen? Dan kunt u deze gelukkig nog altijd verwijderen. Om een viltlaag te verwijderen is het uitharken of verticuteren van het gazon een goede optie.
Harken(ook wel uitharken) van het gazon is het krachtig gebruiken van een hark of bladhark om het vilt uit het gazon te halen. Als het gebruikte stuk gereedschap een snijdende werking heeft, noemt men het verticuteren, maar het doel en het uiteindelijke resultaat zijn hetzelfde. Het doel van het harken van uw gazon is het weghalen van los gras en afval van het oppervlak en het bestrijden van kruipende onkruiden. Het gebeurt minder krachtig dan het uitharken of verticuteren. U kunt harken met een gewone hark of gazonhark, waarbij weinig druk wordt uitgeoefend.
Hark met tussenpozen in de herfst om dood blad op te ruimen. Als u dat laat liggen wordt de activiteit van wormen gestimuleerd en kan het oppervlak niet opdrogen, waardoor het uitbreken van ziekten en het ontstaan van een viltlaag wordt bevorderd. Hark vroeg in het voorjaar, voor de eerste maaibeurt, om alle rommel die er tijdens de winter op terecht kwam te verwijderen. Hiermee vermindert u het organische afval op uw gazon waardoor de viltlaag ook minder wordt. U zult merken dat uw gazon er groen en gezond zal blijven uitzien!
Ik heb vorige week graszoden laten leggen maar die hovenmier zegt dat het gras wel kan verbranden en dat isd beslist niet overdag mag sproeien. Hoe zit dat nu? Weer tegenstrijdige berichten. Om moedeloos van te worden.