Alle GazonTips
Gazon egaliseren met compost
Bij een net gazon hoort ook dat de grasmat een gelijkmatige hoogte heeft. Verdiepingen of bulten in het gazon is niet wat u wilt. Met behulp van onderstaande methoden kan ervoor gezorgd worden dat het gazon mooi egaal komt te liggen.
Compost strooien
Hierbij wordt een mengsel van aarde, zand en goed verteerd organisch materiaal op het gazon gestrooid om onregelmatigheden in het oppervlak weg te werken. Er zijn niet veel gazons die zonder compost te strooien mooi vlak zijn. Oudere gazons kunnen om allerlei redenen een ongelijk oppervlak hebben, bijvoorbeeld door inzakkende mollengangen, reparaties aan de grasmat, het uitgraven van onkruid, activiteiten van kinderen, enz. Nieuwe gazons kunnen een paar maanden na het inzaaien of het leggen van de zoden onregelmatigheden gaan vertonen door inklinken van de grond.
Compostaarde strooien
Ongelijke plekken kunnen deels door rollen worden weggewerkt, maar dat zal meestal de grond plaatselijk samendrukken, wat plaatselijk slechtere groei veroorzaakt. Daarom is het beter het peil van kuilen geleidelijk te verbeteren door het strooien van compostaarde. Compostaarde strooien gebeurt ook om de bovenlaag van de grond te verbeteren. Op moeilijke grond (zand, klei) zullen jaarlijkse laagjes compost geleidelijk een bovenlaag geven van betere grond, waarin de zich ontwikkelende uitlopers van de grassen kunnen wortelen en zo de grasmat dikker maken. Op zwaardere grond die met een vork met holle tanden is belucht, verbetert zandige aarde, die in de achtergebleven gaten wordt geveegd, de drainage en de algemene toestand van de grasmat behoorlijk. De compostaarde helpt ook bij het verteren van de viltlaag.
Compost strooien
Strooi de compost met een schop uit. Ga uit van ongeveer 2 kg per m2. Als het strooien van het compost tevens bedoeld is om de grasmat te egaliseren wordt dat 3 tot 3,5 kg per m2
Het strooien van pure compost is geen goede optie omdat dit teveel afdicht. Het is beter hiervoor een mengsel met tuinaarde en zand te maken. Wel is het goed om, als een van de ingrediënten, fabriekscompost te gebruiken. Dat omdat fabriekscompost absoluut kiemvrij is. Gekocht compost kan nogal grof zijn, daarom is het goed dit voor gebruik in het mengsel te zeven.
Organisch materiaal
Meestal kan goed verteerde bladaarde of tuincompost wel worden gebruikt. Denk erom dat als tuincompost tijdens het verteringsproces niet warm genoeg was veelal levend zaad bevat.
Het juiste mengsel
Een eenvoudige formule is: drie delen zandige tuinaarde, zes delen zand en een deel turfmolm. Dit kunt u zonodig wijzigen door bijvoorbeeld op zandgrond minder zand te nemen en op zware klei meer. Zand kunt u ook zonder meer gebruiken op zware grond, omdat het oppervlak dan beter opdroogt en grassen met uitlopers beter wortelen. Als u echter teveel gebruikt kan een onstabiele laag worden gevormd die in latere jaren problemen geeft. U kunt ook alleen of als hoofdbestanddeel turfmolm gebruiken, maar als u dat te vaak doet, kan het zorgen voor een sponzig oppervlak dat gauw uitdroogt en moeilijk water opneemt.
Aanbrengen van de compostaarde
Strooi de compostaarde breed uit met een spade en werk het goed in de grasmat. Doe dit met de achterkant van een hark of maak er zelf een apparaat voor door een plank van circa een meter onder een hoek aan een lang handvat te bevestigen. Gebruik dit gereedschap vervolgens om de compost van de hobbels in de kuilen te schuiven.
De hoeveelheid benodigde compostaarde is afhankelijk van de staat van het gazon. Gemiddeld gebruikt men 2 kg per m2, maar op erg ongelijke oppervlakken wordt wel 3-3,5 kg per m2 toegepast. Pas wel op dat er niet teveel compostaarde gebruikt wordt, dat kan fijner gras verstikken en bij vochtig weer de kans op ziektes vergroten.
Wanneer compostaarde strooien
Begin vroeg in de herfst met het strooien van het compost als start van het renovatieprogramma. Kies een tijd waarin zowel de grasmat als het weer droog zijn en dit ook zullen blijven tot het werk klaar is. Zorg dat het gras kort gemaaid is voordat begonnen wordt met het strooien. Vervolgens kan gestrooid worden, het gestrooide compost uitgeharkt en, indien het gras nog groeit, belucht worden. Dat zorgt ervoor dat het gras door de compostlaag heen kan groeien. Als het compostmengsel droog is maakt dat het verspreiden en egaliseren makkelijker.
Als er kleine, plaatselijke kuilen in het oppervlak zitten, breng daar dan wat compost op. Doe dat laat in februari, laat in het voorjaar of begin van de zomer, als de groei krachtig is. Probeer het niet in één keer volmaakt te krijgen – als het gras helemaal bedekt is, kan het afsterven en plaats maken voor mos en onkruid.
Als u eenmaal een goed oppervlak heeft, is jaarlijks opnieuw strooien van compostaarde niet nodig, tenzij dit gebeurt om de toestand van de grond en de grasmat te verbeteren.
Nog geen reacties