Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Gazononderhoud in de eerste weken

Gazononderhoud eerste weken na aanleg

De eerste weken nadat de graszoden zijn gelegd, moet er extra goed voor het jonge gras gezorgd worden. Het is dan erg kwetsbaar. Maar wat moet u precies doen, en vooral ook laten? De do’s en don’ts op een rij.

Meteen nadat het gras gelegd en nogmaals aangewalst is, is het nodig om direct te sproeien, afhankelijk natuurlijk van het weer. U kunt dit doen met een tuinslang, maar een standaard zwenksproeier is hiervoor ideaal. Deze is te krijgen in verschillende breedtes, afhankelijk van de oppervlakte van uw tuin.

Water nodig voor wortelgroei

Plaats de sproeier in het midden van uw tuin. Sproei niet te kort, een halfuurtje is niet genoeg. Er zal dan niet voldoende water in de bodem kunnen zakken. Afhankelijk van het weer dient er korter of langer gesproeid te worden. De beste manier om te kijken of er voldoende gesproeid is of om te zien of het gras alweer toe is aan een sproeibeurt is om de zode open te slaan en even te voelen of de onderkant van de zode en de ondergrond al goed nat is. Voelt de zode droog aan, dan is het nodig om (door) te sproeien.

Beste sproeimoment is in de ochtend

Beste moment om het gras te sproeien is in de ochtend. Het gras heeft dan nog de hele dag de tijd om het water op te nemen. Het is een fabel dat gras kan verbranden door water. Sproeit u ’s avonds, dan is de kans groot dat uw grasmat nat de nacht in gaat. Hierdoor heeft u meer kans op vervelende schimmels in het gras.

Iedere dag sproeien bij droog weer

Belangrijk is om zeker de eerste weken na het leggen van de nieuwe graszoden regelmatig te sproeien, om de dag of zelfs iedere dag bij heel warm en droog weer. Voor een goede groei van de wortels moet de ondergrond regelmatig vocht krijgen. Na de eerste twee tot drie weken intensief bewateren is de frequentie afhankelijk van het weer. U sproeit natuurlijk extra in periodes van heel droog en zonnig weer.

Niet lopen op het gras

In de eerste twee weken wortelt het gras: het gras gaat dan vastzitten aan de ondergrond en wordt een mooie vaste grasmat. Het is in die periode belangrijk om niet op het gras te lopen ter voorkoming van mogelijke beschadigingen. Komen er toch kuilen in het gras, dan kunt u in die periode nog makkelijk de zode optillen en wat aarde in de kuil strooien.

Eerste maaibeurt

Na ongeveer twee tot drie weken mag u op het gras lopen. Het gras is in het groeiseizoen eigenlijk al wel eerder toe aan een eerste maaibeurt, omdat het gras hard groeit. Dus is het gras lang, wacht dan niet drie weken, maar maai het gras eerder. Loop extra voorzichtig om geen kuilen te maken. Het best is om het gras te sproeien na het maaien, omdat de modderige ondergrond na het sproeien niet stevig is. Maai het gras de eerste keer niet te kort, houd het minimaal ongeveer 4,5 cm lang.

Regelmatig maaien voor het mooiste gazon

Voor het mooiste resultaat maait u het gras in de groeiperiode, tussen april en november, wekelijks. Een goede vuistregel is om maximaal de helft van het gras af te maaien. Stel je de grasmaaier in op vier centimeter, dan ga je dus pas weer maaien als het gras ongeveer acht centimeter lang is. Hoe korter er gemaaid wordt, hoe sneller er weer gemaaid moet worden. Door regelmatig te maaien blijft de grasmat mooi gesloten en heeft onkruid minder kans om te groeien.

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:



Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.