Alle GazonTips
Graszoden leggen of gras zaaien?
Voor lentekriebels is het misschien nog wat vroeg, maar het kan geen kwaad om al eens na te denken over uw gazon. Zit het gras vol kale plekken en kuilen? Of misschien wilt u geen onderhoudsarme tuin meer met saaie terrastegels, maar een mooie grasmat om van te genieten. Al kriebels gekregen? Mooi. Dan nu over hoe u dat aanpakt.
Wilt u graszoden gaan leggen, dan kan dat eigenlijk het hele jaar door, behalve bij sneeuw en vorst. Vermijd ook heel droog weer en extreme hitte. De bodem moet na het aanleggen namelijk goed vochtig gehouden worden. Terwijl u straks liever geniet van de eerste voorjaarszon vaart gras dat nog moet groeien wel bij een lange periode van fikse regenbuien. Of flink sproeien.
Voordelen graszoden
Het fijne van grasmatten is dat het resultaat meteen zichtbaar is. U kunt vanaf de allereerste dag op het gras lopen en bovendien is de grasmat gelijk mooi dicht en groen, zonder veel onkruid. Ook kunnen uw kinderen of kleinkinderen er vrijwel meteen op spelen. Overigens is in dat geval speelgras een aanrader en niet siergras. (Bent u in het bezit van een schaduwrijke tuin, dan kiest u beter voor het iets grovere schaduwgras. Ook dit gras is bestand tegen spelen en intensief gebruik. )
Zelf gras zaaien?
Het zaaien van gras stelt uw geduld wat meer op de proef. In de eerste weken mag u er namelijk niet op lopen. En het opkomende onkruid kan pas later – wanneer het gras sterk genoeg is – verwijderd worden. Daar staat tegenover dat graszaad voordeliger is in aanschaf. Het zaaien van gras doet u het best in het voorjaar (april, mei) of het vroege najaar (september). De grond is dan voldoende warm – circa tien tot vijftien graden – en vochtig om het zaaigoed te laten ontkiemen. Is er nog kans op nachtvorst? Dan is het beter nog even een paar nachtjes te wachten.
Last van kale plekken in het gras?
Een paar kale plekken in uw gazon kunt u prima bijzaaien. Bij heel veel kale plekken, kuilen en hobbels in de grasmat kunt u beter overwegen het hele gazon te vervangen.
Ontdek de verschillen tussen speel-, sier-, en schaduwgras.
Hoeveel weegt 1 rol graszode? Moet de bijgeleverde bemesting eerst door de oude aarde worden gespit of geharkt?